Gratis vykort ska skapa skrivglädje hos barn i sommar

Tillsammans med Pictura och CityMail lanserar Akademibokhandeln ett skrivinitiativ som ska få fler barn och unga att hitta skrivglädjen och upptäcka lyckan i att skicka och få fysisk post. Initiativet är också ett sätt att belysa frågan om skrivkunnighet hos barn.

I sommar delar Akademibokhandelns butiker ut gratis vykort till barn och unga, i syfte att uppmuntra till att skriva och skicka vykort. Pictura har tagit fram fyra olika vykort med motiv från Akademibokhandelns sommarkampanj, och CityMail står för distributionen av vykorten. Det betyder att alla barn och unga som hämtar ut de gratis vykorten i butik också kan skicka dem helt kostnadsfritt inom Sverige.
– Förutom att initiativet kan väcka skrivglädje hos barnen är det ett sätt för oss att belysa frågan om skrivkunnighet hos barn. Att läsa och skriva är färdigheter som påverkar hela livet, och vi får hela tiden rapporter om hur dessa förmågor försämras, säger Maria Backlund, marknadschef på Akademibokhandeln.
Idén kom från Charlie Wallin, VD på Pictura, efter att han deltog på ett evenemang där barn fick träna på att skriva adressen till anhöriga. Pictura är sedan länge samarbetspartner och en stor leverantör av pappers- och presentprodukter till Akademibokhandeln.
– Att sprida glädje med det skrivna ordet är något som ligger i Picturas DNA. Vi vill att fler barn får lust till skrivande. Vi är övertygade om att en god läs- och skrivförmåga ligger till grund för framgång i livet och vill dra vårt strå till stacken för att främja en positiv utveckling, säger Charlie Wallin.
I butiken väljer barnet ett vykortsmotiv, skriver sin hälsning och adress till mottagare. Därefter lämnar barnet in sitt kort i kassan och Akademibokhandeln skickar med hjälp av CityMail det till mottagaren.
För CityMail är initiativet ett sätt att lyfta både skrivande och fysisk post.
– Ett vykort är ett roligt sätt för barn att testa på att skicka post. Dessutom utvecklar handskrivning finmotoriken och förbättrar handstilen. Det sägs också att kunskap fastnar bättre när vi skriver för hand eftersom hjärnan jobbar hårdare, säger Anne-Louise Sandström, marknads- och kommunikationschef på CityMail.
Vykorten finns tillgängliga i Akademibokhandelns butiker mellan 15/6 och 26/7 eller så långt lagret räcker. Vykorten är illustrerade av Elin Andersson och tillverkade av svenskt papper, hos Pictura i Karlstad.